2010-06-07

Ar mokate pasigaminti aitvarą?


Tinklalapyje http://www.aitvarai.lt/ pateikiamas aprašymas, kaip pasigaminti aitvarą:

Aitvaro gamybai reikės:

Strypelių – tai gali būti medinės lystelės, bambukinės lazdelės, išdžiovintos karklo arba lazdyno vytelės, plastmasiniai vamzdeliai. Jų ilgis nėra labai svarbus. Iš trumpų padarysite mažesnį, iš ilgesnių – didesnį aitvarą.

Lengvos plėvelės. Puikiai tam tiks ploni prekybos centrų maišeliai arba vėjo izoliacinės plėvelės. Lipnios juostos. Ji reikalinga sujungti strypeliams ir priklijuoti aitvaro dangai.

Tvirto kaproninio siūlo. Iš jo padarysite aitvaro pavadėlius ir leidimo siūlą.

1. Išmatuokite strypelius pagal brėžinyje pateiktas proporcijas. Vienas pagaliukas bus skersinis ir vienas išilginis. Skersinis pagaliukas turi būti šiek tiek išlenktas. Medinius pagaliukus galima sudrėkinti ir sulenktus išdžiovinti. Skersinį pagaliuką galima išlenkti įtempiant virvutę pririštą už galų.

2.Pažymėtose vietose sukryžiuokite strypelius ir sujunkite juos apvyniodami kryžmę lipnia juostele.
3.Aitvaras privalo būti simetriškas. Patikrinkite, ar skersinis strypelis pritvirtintas tiksliai per jo vidurį, ar sijelės sujungtos 90 laipsnių kampu. Netikslumus pataisykite.

4.Aitvaro karkasą padėkite ant išskleistos plėvelės. Išsikirpkite 1 –2 cm didesnį aitvaro dangalą, nei jo karkasas.

5.Lipnia plėvėle priklijuokite plėvelę prie sijelių galų.

6.Užlenkite dangalo kraštus ir lipnia juostele sustiprinkite.

7.Brėžinyje pažymėtose vietose dangale padarykite kiaurymes. Per jas praverkite siūlų galus ir juos pririškite. Tai – aitvaro skraidinimo pavadėlis. Pavadėlio siūlai turi būti išlindę į priešingą pusę, nei pagaliukai. Pradurtas dangalo vietas sutvirtinkite užklijuodami lipnios juostelės gabalėlius.


8.Ant pavadėlių sumegzkitę kilpą taip, kad ištiestas pavadėlį priglaudus prie aitvaro jos sutaptų su aitvaro apatiniu kraštu.

9.Iš plėvelės likučių suriškite aitvarui uodegą. Ji už aitvarą turi būti ilgesnė bent 5 kartus.

10.Prie pavadėlio kilpelės pririškite leidimo siūlą. Aitvaras paruoštas skrydžiui.

Prieš leidžiant aitvarą reikia patikrinti, ar teisingai ir tvirtai sujungtos aitvaro dalys, ar nesusipynusi virvutė. Geriausia skraidinti aitvarą laukuose, atviroje vietoje. Aitvaras bijo labai stipraus vėjo.

Neleisk aitvaro arti medžių, namų ir elektros laidų! (nekartą pasimokiau)

Jei aitvaras blaškosi, pabandyk pailginti uodegą. Aitvaras gali blaškytis dėl sūkuriuoto ir gūsingo vėjo, tada geriau jį leisti kitą kartą arba kitoj vietoj.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą